Scroll to top

Интервю за работа – Цели


support - октомври 17, 2018 - 0 comments

Няколко важни съвета и правила за успешната ви подготовка при интервю за работа.

Успешният кандидат е подготвеният кандидат! Интервюто за работа е уникален момент, в който да докажете на работодателя, че сте правилния кандидат за поста, но също така, че този пост отговаря на очакванията ви. Само за няколко минути работодателят си съставя мнение за кандидатурата ви, затова бъдете внимателни в поведението си и обмисляйте думите си. Ето няколко основни съвета за успешната ви подготовка при интервю за работа.

Целите на интервюто за работа:

Очевидно е, но работодателят иска да го знае! Покажете, че сте мотивиран за предложения пост! Работодателят ще избере кандидата, който изглежда най-мотивиран, ентусиазиран, усмихнат и борбен.

Покажете, че ще усвоите бързо особеностите в работата, че можете да се адаптирате, да се развивате и да останете в тази фирма.

Трябва да убедите работодателя, че вие сте правилният кандидат.

Това е също така и ключов момент, в който вие самите трябва да прецените дали този пост отговаря на способностите и очакванията ви.

1. Информирайте се относно поста и го интегрирайте в кариерната си перспектива
Препрочетете описанието на поста и се подгответе с отговор на следните въпроси:

Защо кандидатствахте за този пост? Какви са очакванията ви към тази работа? Какви са кариерните ви цели в средно и далечно бъдеще? С какво този пост се вписва в тях? Защо избрахте да кандидатствате при нас? Обърнете внимание на качествата и преимуществата на фирмата, в която кандидатствате и се опитайте да ги преразкажете накратко.

2. Обърнете внимание на кандидатурата си – на силните и слабите си страни.
Кои са силните ви страни? Какви са слабите ви страни за този пост? Наблегнете на способностите, отношението и познанията си, за да отговорите лесно на тези въпроси. Бъдете честни в отговорите си и се аргументирайте с конкретни примери. Когато говорите за слабите си страни, завършвайте позитивно, като обясните как работите, за да се справите с тях.

В хода на изложението си, анализирайте способностите, които се изискват за този пост и насочвайте отговорите си в тази посока.

3.Преценете предварително подходящото поведение по време на интервюто
Притеснявате се – това е нормално и неизбежно! Отпуснете се и превърнете притеснението си в енергия и динамичност!

Отидете няколко минути по-рано, представете се подобаващо, с усмивка, поздравете и създайте добро впечатление още в първите секунди (внимавайте с облеклото).

Контролирайте гласа и дишането си, ритъма на думите си, погледа, стойката и жестикулацията си. Използвайте тези похвати в разговора си – динамичност, твърдост, вля, спокойствие, ентусиазъм, организираност, независимост.

Запазете спокойствие и приветливост по време на интервюто за работа.

4. Осведомете се за поста, за който кандидатствате, за фирмата и работодателя!
Интервюто за работа не е нито монолог, нито разпит. Интервюто предполага обмен – запознайте се с особеностите на работата, с екипа, с който ще работите, с организацията на фирмата, поста на интервюиращия и неговото влияние в процеса на избор на служители. Подгответе се и с въпроси, покажете, че този пост ви интересува!

Related posts

Post a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *