Scroll to top

Интервю за работа – десет въпроса с уловка


support - октомври 17, 2018 - 0 comments

Въпроси, задавани на интервю за работа – 10 въпроса, за които да се подготвите на интервюто си.

По време на интервю за работа, Вие трябва категорично да покажете на работодателя, че имате отговор на всичките му въпроси! Научете се как да се справяте при всяка ситуация!

Можете да откажете да отговорите на прекалено личен или притеснителен въпрос, но трябва винаги да сте честни и да не лъжете. Ето 10 въпроса, които ще Ви помогнат да се подготвите за интервюто си:

Разкажете ми за себе си…

Това е често срещан въпрос, защото е лесен за задаване. Работодателят иска да ви опознае, да анализира изказа ви (яснота, краткост, качество на информацията), но също така и да Ви предразположи като остави думата на вас, така че вие да прецените какво е важно да разкажете.

Вариант на въпроса: Как биха ви описали колегите ви? Работодателят иска да придобие представа за самооценката ви, като същевременно се опитва да научи повече са вас.

Можете ли да ми разкажете нещо от професионалния си опит, с което се гордеете, което силно ви е насърчило?

За предпочитане е да изберете нещо от професионалния си опит, което има връзка с поста, за който кандидатствате и където сте имали важно участие. Бъдете внимателни при обяснението на контекста на задачата, вашето участие или ролята ви в екипа, постигнатите резултати и в какво се е състоял успехът.

Варианти: Какви рискове сте предприемали в живота си? Заемали ли сте длъжност, където е било необходимо да носите отговорност? В случай, че да, каква?

Разкажете ми за някоя ситуация от професионалния ви живот, в която е трябвало да решавате проблеми и да минавате през трудности. Как сте разрешили проблемите?

В различните фирми често се срещат проблеми (липса на компетентност, неефикасни мерки, силни личности, липса на бюджет…): работодателят иска да научи дали се плашите от трудности и дали се справяте в напрегнати ситуации и сте достатъчно независим, за да не се удавите в чаша вода.

Вариант: Обичате ли предизвикателствата?

Защо избрахте да завършите това образование? Съжалявате ли за избора си?

Работодателят иска да разбере какво сте научили и съответно какво може да очаква от вас, какво ви вълнува. Също така той иска да провери дали сте си дали сметка за решението си и дали сте извлекли полза от образованието си – бъдете уверени в себе си!

Харесвате ли екипната работа?

В една фирма екипната работа е почти задължителна – работодателят иска да знае дали умеете да се вписвате в екип. Покажете, че обичате работата в екип и харесвате сътрудничеството с различни хора и характери.

Вариант: Как предпочитате да работите – сам или в екип?

Умеете ли да казвате „не”?

Работодателят иска да прецени вашата способност да взимате решения, умението ви да съобщавате решението си, дори и то да не е приятно са останалите. Дайте примери,

Вариант: Лесно ли приемате нареждания?

Как се забавлявате? Какво обичате да правите?

Може и да изглежда, че работодателят иска да разведри обстановката, но бъдете нащрек, той продължава да се опитва да придобие подробна представа за вашата личност. Запазете професионално отношение. Не разказвайте за прекалено лични или трудни за обяснение неща – идеята е да създадете позитивен и динамичен образ за себе си.

Какви са вашите слаби/силни страни?

Внимание! Това е най-често задаваният въпрос с уловка, класиката на работодателите по време на интервю! Покажете, че имате ясна представа за себе си и изтъкнете свои слабости, които сте преодолели. Работодателят иска да добие представа за рисковете, които го очакват, когато ви вземе на работа – опишете някои свои недостатъци и начина, по който сте се справили с тях.

Варианти: Опишете се с няколко прилагателни (положителни и негативни). Ако разговарях с бившия ви работодател, как щеше да опише той вашите основни качества и недостатъци? Какво ви различава от останалите кандидати?

Можете ли да ми дадете точни примери за това?

Работодателят иска конкретика, трябва да излезете от общото говорене и да докажете идеите си. Възможно е работодателят да поиска от вас точни цифри, за да добие представа за успеха, за който му разказвате, но също така и да ви накара да изгубите увереност.

Защо сте напуснали/напускате предната си работа?

Още един въпрос, насочен към вашата мотивация, към това, което не харесвате и което ви подтиква да напуснете една фирма. Работодателят иска още да разбере колко време ще останете в неговата фирма и дали сте нестабилен.

Внимание, по време на интервю за работа никога не трябва да злословите срещу предните си работодатели, да разкривате конфиденциална информация, която притежавате. На предоставянето на такава информация не се гледа с добро око, защото тя показва липса на професионализъм.

Бонус въпрос: какви са професионалните ви планове в кратко, средно и далечно бъдеще?

Този въпрос също е уловка, защото трябва да изглеждате едновременно амбициозен, реалист и скромен, а най-вече, последователен и логичен предвид поста, за който кандидатствате. Работодателят ще прецени по вашия отговор дали ще напуснете след няколко месеца поста си, което той не би желал.

Related posts

Post a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *